lauantai 12. maaliskuuta 2016

Golfkakku (+ vinkit kakun kuorruttamiseen)Tein Golf -teemaisen kakun eräisiin synttärijuhliin ja siinä kakkua kuorruttaessa mietin, että sujuipa tämä mukavasti ja nopeasti.. aina ei suinkaan niin ole ollut. Harjoittelun myötä on tullut huomattua, että missä kohdissa saattaa helposti tulla esim. repeämisiä tai ryppyjä sokerimassaan. Tässä postauksessa jaan teille omat niksini kakun kuorruttamiseen, jotka olen hyväksi ja toimivaksi todennut. Kaikki eivät näistä varmasti samaa mieltä ole, kun taas jollekin nämä asiat voivat tulla itsestään selvyytenä.. mutta jos joku näistä vinkeistä hyötyy niin tavoite saavutettu :)Ihan ensimmäisenä on tärkeää, että kakun pinnalla on jotain mihin sokerimassa/marsipaani kiinnittyy. Kakun täyttämisen jälkeen käytän aina osan täytteestä tai erillistä voikreemiä tms. kakun reunoille ja päälle.. Tällä konstilla saa reunoista myös todella tasaiset, jolloin sokerimassakin levittyy tasaisen kauniiksi kakun päälle. Anna kreemin/täytteen jähmettyä jääkaapissa mielellään muutaman tunnin ajan ennen sokerimassan levittämistä.


Tarkista ettei sokerimassassa ole super kuivia kohtia/klimppejä. Joskus kaupasta ostaessa massaa se on seissyt hyllyssä niin kauan, että reunoilla on todella kuivaa massaa joka ei sekoitu sileäksi massaan vaivatessa. Nämä kohdat jäävät kaulittaessa inhottaviksi klimpeiksi ja niiden takia massaan voi tulla reikiä.

Käytä runsaasti tomusokeria. Kaulin ennen massat ilman tomusokeria ja joten kuten onnistuinkin siinä, mutta vaikeaa se oli. Massa tarttuu helposti pöytään kiinni, jonka takia luonnollisesti se rikkoutuu nostaessa. Kun käytät runsaasti tomusokeria alla, sujuu kauliminen ja nostaminen kakun päälle todella helposti.

Älä kauli massaa liian ohueksi. Ensinnäkin jos massa on liian ohut, kaikki epäkohdat kakun pinnassa näkyvät todella selvästi. Toiseksi massa on todella vaikea levittää sileäksi kakun reunoille, sillä se menee helposti ryppyyn liian ohuena. Mielestäni sopiva paksuus olisi n. 2,5-2,75 mm. Tämä auttaa myös massan nostamisessa kakun päälle siihen ei jää sormen jälkiä, eikä se repeydy toisin kuin jos massa on liian ohut.

Varaa massaa tarpeeksi. Itse ostan aina mielummin liikaa kuin liian vähän. Massa saa ja pitää tulla yli kakun reunoilta päälle nostaessa. Jos massaa on vaan nipinnapin kakun reinoille asti, ei alareunasta saa siistiä ja tasaista.


Leikkaa alareuna tarpeeksi läheltä kakkua, mutta niin ettei reunaan tule rakoa. Jos reunan leikkaa muutaman millin kauempaa, eli ei suoraan siltä kohdalta kun reuna lähtee ylöspäin, siihen jää ruma muutaman millin ylimääräinen kaistale. Jos reunan leikkaa taas liian läheltä kakkua, voi kakun alareunaan jäädä pieni rako. 

Työnnä raapalla kakun alareunaa hennosti sisäänpäin reunan leikkaamisen jälkeen. Kaikki eivät tästä tyylistä pidä, mutta mielestäni se tekee alareunasta paljon siistimmän ja huolitellumman näköisen. En paina raappaa juuri ollenkaan, vaan hennosti pyöritän sen kakun ympäri viistossa asennossa. 


Kakun täytteenä on vadelmatäyte sekä paahdettu valkosuklaatäyte vadelmilla. Valkosuklaatäytteen kerma kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä. Kostutus vaniljamaidolla (maitoa 1,5 dl vaniljasokeria 1,5 tl). Vadelmatäyte sovellettu kinuskikissan loistavasta reseptistä.

Vadelmatäyte:
300 g vadelmia (käytin pakaste)
3 dl vispikermaa
0,5 - 1dl vaniljakreemijauhetta
0,5 - 1 dl sokeria

Keitä pakastemarjoja muutaman minuutin ajan tai survo kotimaiset tuoreet vadelmat blenderissä. Vispaa kerma vaahdoksi. Vatkaa jäähtynyt vadelmasurvos kermavaahdon joukkoon ja lisää vaniljakreemijauhetta pikkuhiljaa joukkoon, kunnes täyte on mielestäsi sopivan paksua. Lisää lopuksi sokeria makusi mukaan. 


Paahdettu valkosuklaatäyte:
150 g valkosuklaata
200 g kermaa

pakastevadelmia (suomalaisia)


Pilko valkosuklaa paloiksi ja paahda uunissa 175 asteessa 7-8 min ajan, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kuumenna kerma ja paahdettu valkosuklaa kattilassa, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa mielellään yön yli. Vatkaa kunnolla kylmettynyt valkosuklaa -kerma vaahdoksi ja levitä kakun väliin. Painele pakastevadelmia täytteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti