torstai 19. helmikuuta 2015

Gluteenittomat laskiaispullat

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun leivon gluteenitonta pullaa. En oikein tiennyt mitä odottaa, millainen koostumus taikinassa olisi ja olisiko maku edes lähellä normaalia pullaa. Voin ilokseni kertoa, että pullat onnistuivat super hyvin! Luin jostain keskustelusta facebookista, että taikinaa olisi vaikeampi pyöritellä kuin normaalia pullataikinaa, ja ettei sitä pystyisi pyörittelemään pöytää vasten vaan käsien välissä tulee paras. Mä en omista yleiskonetta, tai mitään muuta vastaavaa, pelkästään käsivatkaimen jolla ei pullataikinaa vaivata. Tietysti pullataikinaa tehdessä on hyvin tärkeää se vaivausaika niin, että sitko ehtii kunnolla muodostua. Vaivasin käsin pullataikinaa pöydällä yhteensä n. 7 minuuttia, kunnon sitkoa en tietenkään saanut aikaiseksi taikinaan, mutta kuitenkin koostumus pullataikinassa oli tosi hyvä, ja helposti pyöriteltävissä ja riivattavissa. Makukin pullissa oli todella hyvä, maistui lähes samalta kuin normi pulla! Reseptin bongasin facebook ryhmästä gluteeniton jauhopeukalo, jonne oli linkattu tämän blogin resepti.

Mun pullissa on kermavaahtoa ja vadelmahilloa sisällä :)Pullataikina:
3 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl ksantaania
7-8 dl semperin hienoa jauhoseosta
100 g pehmeää voita tai margariinia


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sitten psyllium maitoon ja anna turvota hetki. Sekoita sokeri, kananmuna ja kardemumma maidon sekaan. Toisin kuin alkuperäisessä reseptissä, en lisännyt suolaa tässä vaiheessa, sillä suola estää sitkon muodostumista taikinaan. Sekoita ksantaani jauhoihin ja sekoita reilu puolet jauhoista taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa (tai käsin :D), kunnes taikina on kiinteää (itse vaivasin tässä vaiheessa n. 5 minuutin ajan, normaalisti pullataikinaa vaivataan koneessa tässä vaiheessa ainakin 10-15 min ajan). Lisää sitten pehmeä voi, suola, ja jauhoja pikkuhiljaa sen verran, että taikina on kiinteää, mutta kuitenkin vielä pehmeää eikä mene liian kuivaksi. Vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan. Itse en mitannut jauhoja vaan arvioin vaan koostumuksen mukaan, pulla taikina saa jäädä aika pehmeäksi, mutta sitä pystyy kuitenkin hyvin riivaamaan.

Pyörittele taikina pitkoksi ja leikkaa siitä esim. raapalla samankokoisia palasia. Minun pullani olivat aika pienikokoisia, sain taikinasta 14 pullaa. Pyörittele palasista tasaisia pullia, ja laita suht lämpimään paikkaan kohoamaan liinan alle (esim. lämpimän vesihauteen päälle, uunin päälle..). Kohota pullia 30 minuutin ajan. 

Voitele sitten pullat kananmunalla, ja ripottele halutessasi raesokeria päälle. Alkuperäisessä reseptissä pullia paistetaan 225 asteessa 15-20 minuutin ajan, paistoin kuitenkin kiertoilmauunissa 200 asteessa n. 15 minuutin ajan. Nyt tämän kokeilun jälkeen, mielestäni pullat voisi paistaa  180-190 asteessa, ja vähän pidemmän ajan. Nyt pullat ruskistuivat todella nopeasti pinnalta, ja ovat juuri ja juuri kypsiä sisältä. 


      


Jäähdytä pullat ja täytä kermavaahdolla ja vadelmahillolla tai mantelimassalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti