perjantai 1. toukokuuta 2015

Gluteenittomat vaniljamunkit

Gluteenittomia munkkeja uunissa vaniljatäytteellä & sitruunavalkosuklaa- kuorrutteella sekä sokeripinnalla.









Nämä gluteenittomat vaniljamunkit on tehty lähes samalla ohjeella kuin vuosi sitten tekemäni vaniljamunkit. Ohjetta muunsin sen verran, että vehnäjauhot vaihtuivat gluteenittomiksi, sekä lisäsin muutaman ainesosan. Näitä munkkeja ei ole siis uppopaistettu, ja maku niissä oli todella hyvä ja onnistunut. Koostumus on luonnollisesti erilainen kuin alkuperäisissä vaniljamunkeissani. Taikina oli sen verran tiiviimpää, että vaniljatäytteen pursottaminen oli hieman hankalampaa. Kuitenkin kun tähän keksin ratkaisun niin pursotus sujui mallikkaasti. Vaikka koostumus oli tiiviimpi, munkit eivät silti maistuneet raskaalle tai sitkeälle, vaan tuntui silti ilmavalle ja helpolle syödä. Oikein onnistunut gluteeniton munkki -kokeilu ilman uppopaistamista. 


Munkkitaikina:

2,5 dl maitoa 
1 dl sokeria
25 g tuorehiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl ksantaania
1 tl psylliumia
n. 5,5 - 6 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin sunnuntain)
75 g pehmeää leivontamargariinia
1 tl vaniljauutetta 
1/2 tl sitruunamehua


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi mikrossa. Murustele maidon sekaan tuorehiiva ja anna hiivan liuota maitoon. Lisää sitten sokeri, suola, psylliumi sekä ksantaani joukkoon. Siivilöi vähän yli puolet jauhoista sekaan, ja sekoita voimakkaasti. Tähän paras olisi yleiskone, sähkövatkain tms. jotta taikinaa saa kunnolla vaivattua, paras aika tähän olisi noin 10 minuutin ajan yleiskoneessa. Minulla ei valitettavasti ole yleiskonetta tai mitään vastaavaa, niin jouduin vaivaamaan taikinaa käsin. Lisää tämän jälkeen taikinaan pehmeä voi, ja loput jauhoista niin, ettei taikina jää enää kulhon reunoille kiinni, mutta on silti pehmeää. Vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan. Jätä sen jälkeen lepäämään ja kohoamaan liinan alle n. 15-20 minuutin ajaksi, anna kohota kaksinkertaiseksi. Kohoamisen jälkeen, ota taikina ja leikkaa siitä pieniä samankokoisia paloja esim. raapalla, pyörittele palat palloiksi ja asettele pellille. Jätä pallot kohoamaan n. 15 min ajaksi liinan alle. 
'


Paista munkkeja 180 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pinnalle.



TÄYTTÖ

Sillä välin kun munkit ovat uunissa, valmista vaniljakreemi. 

Vaniljakreemi:

1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl kylmää vettä

Kaada jauheen sekaan kylmä vesi ja sekoita 5 minuutin ajan voimakkaasti. Ota sitten pursotinpussi esiin, laita siihen pitkulainen tylla ja kauho vaniljakreemi pursotinpussiin. Laita jääkaappiin odottamaan täyttöä.


Kun munkit ovat valmiita, anna niiden hieman jäähtyä, mutta ei kokonaan, sillä täyttäminen on helpompaa kun ne ovat vielä lämpimiä. Ota jokin terävä väline (esim. kakkutikku), jota käytät munkkien täytön apuna. Munkkien koostumus on sen verran tiivis, ettei sisälle saa vaniljakreemiä, jos sinne ei tee ensin vähän tilaa. Ota kakkutikku (tai vastaava) ja työnnä se munkin sisälle reunasta ja pyörittele kärkeä hieman munkin keskellä. Aseta sitten tyllan pää reiälle ja pursota hieman vaniljakreemiä munkin sisälle. Reiän tekeminen ja pyörittely on todella nopeaa, joten se ei juurikaan hidasta/vaikeuta munkkien täyttämistä. 





KUORRUTTAMINEN

Sulata iso nokare voita, ja voitele munkit pullasutia apuna käyttäen voilla. 

Itse halusin tehdä puolet perinteisesti sokerissa pyöriteltynä ja puolet sitruuna-valkosuklaa kuorrutteella.

Sokerissa pyörittely on yksinkertaista, kaada sokeria kulhoon ja pyörittele munkit kulhossa ja asettele halutessasi pieniin vuokiin. 

Sitruunavalkosuklaa -kuorrute:

100 g sitruuna-valkosuklaa leivontasuklaata
1/2 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa kasariin, kaada kuohukerma sekaan ja sekoittele miedolla lämmöllä kunnes  suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Ota liedeltä pois, ja dippaile munkkeja seoksessa ja asettele vuokiin. Anna jäähtyä ja kuorrutteen jähmettyä. 



Nautiskele <3 

Hyvää vappua!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti